27.09.2014

Ο Γκιάλουα Κάρμαπα στην Πρώτη Διεθνή Βουδιστική Διάσκεψη στο Μουμπάι (Βομβάη) της Ινδίας

Θέμα της Πρώτης Διεθνούς Βουδιστικής Διάσκεψης στο Μουμπάι:

Βουδισμός και Παγκόσμια Ειρήνη

Ο Γκιάλουα Κάρμαπα μαζί με τον Ινδό Υπουργό των Πληροφοριών, Ραδιοφωνίας και Πολιτισμού, κ. Σρι Σ. Τζάϊπαλ Ρέντι, τον επικεφαλής Υπουργό του Μαχαράστρα, κ. Σρι Βιλασράο Ντέσμουκ, ήταν ο τιμώμενος καλεσμένος της διάσκεψης.

Εννιακόσιοι περίπου αντιπρόσωποι, κυρίως από την Ινδία, παρακολούθησαν τη διάσκεψη. Ο Γκιάλουα Κάρμαπα ανέβηκε δύο φορές στο βήμα και μαζί με την Οργανωτική Επιτροπή της διάσκεψης οδήγησε μια ειρηνική πορεία χιλίων περίπου συμμετεχόντων, δια μέσου της πόλης του Μουμπάι.

Ο λόγος του Γκιάλουα Κάρμαπα την Κυριακή, 10 Απριλίου 2005 (MP3, 4:46 λεπτά)

Το άρθρο

Στις 9 και 10 Απριλίου 2005, η Αγιότητά Του, ο 17ος Γκιάλουα Κάρμαπα προσκλήθηκε να συμμετάσχει στην Πρώτη Διεθνή Βουδιστική Διάσκεψη στο Ραβίντρα Νάτια Μαντίρ στο Μουμπάι, στη Μαχαράστρα της Ινδίας.
Ζητήθηκε από την Αγιότητά Του να συμμετέχει σε μια επιτροπή διακεκριμένων Ινδών δημόσιων ανδρών και ακαδημαϊκών από όλο τον κόσμο για να συζητήσουν μια ποικιλία θεμάτων αναφορικά με το Βουδισμό και την Παγκόσμια Ειρήνη.

Μεταξύ των συμμετεχόντων στο φόρουμ ήταν ο Σρι Τζάϊπαλ Ρέντι (Υπουργός Πληροφοριών, Ραδιοφωνίας και Πολιτισμού της Κεντρικής Κυβέρνησης), ο Σρι Βιλασράο Ντέσμουκ (Επικεφαλής Υπουργός του Μαχαράστρα), ο Σρι Ρ.Ρ Πατίλ (Αναπληρωτής Επικεφαλής Υπουργός του Μαχαράστρα), ο Ράμντας Αταβάλε (μέλος του Ινδικού Κοινοβουλίου), ο Σρι Μπαμπανράο Πασπούτε (Υπουργός Δασών στο Μαχαράστρα), ο Καθηγητής Κρίστοφερ Κουήν (Κοσμήτορας των Μαθητών της Συνεχούς Εκπαίδευσης στην Σχολή των Τεχνών και Επιστημών του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και συγγραφέας πολλών Βουδιστικών εκδόσεων) και ο Δρ. Μπαλτσάντρα Μουνγκέκαρ (Μέλος της υπηρεσίας σχεδιασμού και Πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής). Συμμετείχαν 1000 περίπου εκπρόσωποι και θεατές στην αίθουσα της διάσκεψης, καθώς επίσης και πολυάριθμα εθνικά και ιδιωτικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, βιβλιοπώλες, μικροπωλητές και άλλοι παρευρισκόμενοι έξωθεν του κτηρίου.

Αυτό το γεγονός έλαβε χώρα προς τιμήν του αποθανόντος Μπαρατράτνα Δρ. Μπαμπασαχέμπ Αμπεντκάρ. Ο Δρ. Αμπεντκάρ υπήρξε ένας από τους ιδρυτικούς πατέρες της Ινδίας, ο οποίος ασπάστηκε τον Βουδισμό στις 14 Οκτωβρίου 1956, και από αυτό το σημείο και έπειτα μπόρεσε να χρησιμοποιήσει τις διδασκαλίες του Κυρίου Βούδα για να χειραφετήσει τους ανθρώπους της Ινδίας που καταπιέζονταν από το Ινδουϊστικό σύστημα της κάστας. Λόγω της αφοσίωσης του Δρ. Αμπεντκάρ στο Βουδισμό και της ικανότητάς του να εφαρμόζει τις διδασκαλίες την εποχή κατά την οποία έζησε, μπόρεσε και να ξεκινήσει την αναβίωση του Ντάρμα του Βούδα στην Ινδία, τη γενέθλια χώρα του Βουδισμού, ο οποίος συνεχίζει να αναπτύσσεται ως σήμερα. Πολλοί από τους συμμετέχοντες σε αυτή τη διάσκεψη είναι αφοσιωμένοι υποστηρικτές του κινήματος του Δρ. Αμπεντκάρ και βρίσκονται στο προσκήνιο αυτής της αναζωπύρωσης του Βουδισμού στην Ινδία.

Ζητήθηκε από την Αγιότητά Του να είναι ο τιμώμενος καλεσμένος κατά την πρώτη ημέρα της διάσκεψης, το Σάββατο 9 Απριλίου. Η διάσκεψη άρχισε στις 10 π.μ. με μια σύντομη εισαγωγή από τον Δρ. Μουνγκεκάρ, που ακολουθήθηκε από το τελετουργικό άναμμα του καντηλιού (δείτε τις σχετικές φωτογραφίες) κατά το οποίο η Αγιότητά Του προσκλήθηκε να εγκαινιάσει τα δρώμενα. Στη συνέχεια, ο Γκιάλουα Κάρμαπα Του εκφώνησε μια σύντομη και μεστή ομιλία αναφορικά με τα θέματα της συζήτησης. “Ελπίζω ότι θα συνεχίσουμε να εμπνεόμαστε από το όραμα του Δρ. Μπαμπασαχέμπ Αμπεντκάρ για μια ελεύθερη κοινωνία που θα είναι βασισμένη στην ισότητα, την αδελφότητα και τις ανθρώπινες αξίες μέσα από την άσκηση του Ντάρμα του Βούδα.” Άδραξε έπειτα την ευκαιρία για να ευχαριστήσει το συμβούλιο και όλους τους παριστάμενους παρουσιάζοντας δώρα στα μέλη της επιτροπής πριν απευθύνει “τις ευχές και τις προσευχές του για το όφελος και την ευημερία όλων των αισθανόμενων όντων, καθώς επίσης και για την Παγκόσμια Ειρήνη.” Το κλείσιμο των εναρκτήριων προσφωνήσεων έγινε από την Αγιότητά Του. Ευλόγησε τη συνάθροιση με μια προσευχή για την Παγκόσμια Ειρήνη, ενώ όλοι οι παριστάμενοι στέκονταν όρθιοι με τις παλάμες ενωμένες, σιωπηλοί. Μετά την έναρξη της διάσκεψης, έγινε διάλειμμα για γεύμα. Η Αγιότητά Του χρησιμοποίησε αυτό το χρόνο για να συναντηθεί με πολυάριθμους καλεσμένους της διάσκεψης και μέλη του ακροατηρίου μέχρι που συνεχίστηκε η διάσκεψη.

Το Σάββατο 10 Απριλίου, δεύτερη και τελευταία μέρα της διάσκεψης, η Αγιότητά Του ήταν ο τιμώμενος καλεσμένος. Τη στιγμή που ανέβηκε στο βήμα όλο το ακροατήριο σηκώθηκε αυθόρμητα όρθιο προς τιμήν Του, προς τιμή του Κάρμαπατζι, όπως τον αποκαλούν τρυφερά και παρέμεινε όρθιο ευπειθώς μέχρι που πήρε τη θέση του μεταξύ των υπόλοιπων μελών της διάσκεψης. Ένα από τα πιο σημαντικά συμβάντα της βραδιάς ήταν όταν η Αγιότητά Του απευθύνθηκε προς το ακροατήριο αναφορικά με το “…. πως να προχωρήσουμε συνεχίζοντας να διαδίδουμε το Βουδισμό για το όφελος ολόκληρου του κόσμου.” Συνέχισε λέγοντας, ” Όλοι σε αυτόν τον κόσμο επιθυμούν την ειρήνη και αυτή μπορεί να επιτευχθεί μέσα από την καλλιέργεια του ελέους και μιας απόλυτης γνώσης της κενότητας. Η Παγκόσμια Ειρήνη δεν μπορεί να επιτευχθεί μέσω της αναβάθμισης του εξωτερικού κόσμου με το να βελτιώσουμε τις συνθήκες ζωής.” Η Αγιότητά Του εξήγησε στους ακροατές ” Η έλλειψη και του ελέους και της κενότητας είναι υπεύθυνη για τις συγκρούσεις, τους πολέμους, τον ρατσισμό και τα παρόμοια, όπως έχουν δείξει τα πρόσφατα γεγονότα του πολέμου, της αναταραχής, της βίας και της τρομοκρατίας σε πολλά μέρη του κόσμου.” Ενθάρρυνε το ακροατήριο λέγοντας, “Για να ξεπεράσει κανείς αυτά τα προβλήματα χρειάζεται την ιδέα του εαυτού, έτσι ώστε να μπορέσει να αναπτυχθεί στη θέση της, το έλεος και η γνώση της κενότητας.” Ολοκλήρωσε αναφέροντας τη σημασία της μελέτης και της άσκησης των διδασκαλιών του Κυρίου Βούδα, στη σημερινή κυρίως εποχή. “Συνεπώς, εγώ ο ίδιος έχω πάρει την απόφαση να καταβάλλω κάθε προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση, έτσι ώστε η Βουδιστική εκπαίδευση να γίνει διαθέσιμη σε όσο το δυνατόν περισσότερους, εδώ στην Ινδία και στο εξωτερικό.”

Την πρώτη Διεθνή Βουδιστική Διάσκεψη της Ινδίας ακολούθησε μια ειρηνική πορεία με επικεφαλής την Αγιότητά Του, από το Συνεδριακό Κέντρο της Ραβίντρα Νάτια Μαντίρ μέχρι το μνημείο της αποτέφρωσης του Μπαρατράτνα Δρ. Μπαμπασαχέμπ Αμπεντκάρ. Με ένα κερί στο χέρι, η Αγιότητά Του οδήγησε εκείνο το βράδυ πάνω από χίλιους ανθρώπους στους δρόμους του Μουμπάι. Η τοπική αστυνομική δύναμη κατεύθυνε την κυκλοφορία των αυτοκινήτων ενώσω η Αγιότητά Του, ο Κάρμαπα κάνοντας σιωπηλά ευχές για την Παγκόσμια Ειρήνη, οδήγησε την πληθώρα των συμμετεχόντων στο μνημείο της αποτέφρωσης. Με την άφιξη του εκεί, δόθηκε η άδεια στην Αγιότητά Του και σε πολλούς διακεκριμένους καλεσμένους να εισέλθουν στο κτήριο για να προσευχηθούν και να κάνουν προσφορές στον εκλιπόντα Μπαρατράτνα Δρ. Μπαμπασαχέμπ Αμπεντκάρ. Η αστυνομική δύναμη περίμενε απ’ έξω κρατώντας τους ενθουσιώδεις ακολούθους έξω από τις πύλες του μνημείου. Ταυτόχρονα η Αγιότητά Του, ο Κάρμαπα μαζί με τον Δρ. Μπαλτσάντρα Μουνγκέκαρ και αρκετούς Βουδιστές μοναχούς και δασκάλους Τεραβάντα συνέχιζαν να αποδίδουν τα σέβη τους στον Δρ. Αμπεντκάρ. Όταν τελείωσαν οι τελετές συνόδευσαν την Αγιότητά Του έξω. Το πλήθος που ήταν τόση ώρα περιορισμένο, διασκορπίστηκε στην περιοχή του μνημείου και κάθε ένας προσέρχονταν κάνοντας προστερνισμούς μπροστά στην Αγιότητά Του, τον Κάρμαπα, για να λάβει την ευλογία Του. Αφού του πρόσφεραν μια καρέκλα για να καθίσει στον κήπο, η Αγιότητά Του ευλόγησε το χειμαρρώδες πλήθος, μέχρι που τελικά η αστυνομία τον συνόδευσε έξω από το μνημείο, απομακρύνοντας τον κόσμο από την περιοχή και από τους πεζόδρομους του Μουμπάι.

Η Αγιότητά Του άφησε μια βαθιά εντύπωση και σε εκείνους που συμμετείχαν και σε εκείνους που παραστάθηκαν στην διάσκεψη ως απλοί θεατές. Η οργανωτική επιτροπή προσκάλεσε την Αγιότητά Του να συμμετέχει και στην επόμενη διάσκεψη και τον προέτρεψαν να τηρήσει την υπόσχεσή Του να δουλέψει με τους ανθρώπους της Ινδίας έτσι ώστε να εγκαθιδρύσει ένα στέρεο θεμέλιο για την ανάπτυξη του Βουδισμού και της Βουδιστικής εκπαίδευσης. Ο αντίκτυπος της παρουσίας Του ήταν τόσο ισχυρός που πολλοί θεώρησαν ότι οι οπαδοί του εκλιπόντος Δρ. Αμπεντκάρ, οι οποίοι στερούνται ενός πνευματικού ηγέτη, μετά τον θάνατό του το 1950, ίσως να βρήκαν πνευματικό καταφύγιο στην Αγιότητά του, τον 17ο Κάρμαπα, Τρίνλεϋ Τάγιε Ντόρτζε.

Πρώτη Διεθνής Βουδιστική Διάσκεψη στο Μουμπάι (Βομβάη), Ινδία
[modula id=”55208″ display_type=”photocrati-nextgen_pro_masonry” size=”190″ padding=”10″

Φωτογραφίες: Thule G. Jug

Please share
Words of Wisdom
“Our smallest actions matter so much. This is the kind of awareness that we have to develop.”