29.05.2013

Η Αγιότητά Του, ο 17ος Γκιάλουα Κάρμαπα τελεί την πούτζα των βάζων των νάγκα και μεταδίδει τις ενδυναμώσεις της Πράσινης και της Άσπρης Τάρας

Το πρωί της 19ης Ιανουαρίου, η Αγιότητά Του τέλεσε μαζί με τους μοναχούς, την πούτζα των βάζων των νάγκα στο Συνεδριακό και Εκθεσιακό Κέντρο του Χονγκ Koνγκ.

Πριν από την έναρξη της απαγγελίας του κειμένου της τελετής, έδωσε μια σύντομη εξήγηση σχετικά με το νόημα και τα οφέλη αυτής της συγκεκριμένης πούτζα:

Ο όρος ‘‘πούτζα’’ είναι Σανσκριτικός και σημαίνει βασικά, συσσώρευση χαράς. Σε αυτή τη συγκεκριμένη περίπτωση, η χαρά που συσσωρεύουμε σχετίζεται με τη συσσώρευση του πλούτου. Σε αυτόν τον υλικό κόσμο στον οποίο ζούμε, ο υλικός πλούτος είναι όμοια πολύ σημαντικός. Γιατί; Επειδή αν και όταν υπάρχουν καλοκάγαθες, γενναιόδωρες, θετικές προθέσεις, τότε, για να κομίσουμε αυτές τις θετικές προθέσεις, ο υλικός πλούτος και οι υλικοί πλουτοπαραγωγικοί πόροι γίνονται πολύ χρήσιμα εργαλεία.

Έτσι, αυτός είναι ο λόγος που είμαστε σήμερα εδώ, γι αυτό το πρωινό συμβάν, για να μπορέσουμε να συσσωρεύσουμε πλούτο, για να φέρουμε βασικά, αρμονία στους κατόχους του πλούτου ή τους παρόχους του πλούτου. Όταν κάνουμε αυτή την άσκηση, είναι σημαντικό να μη σκεφτόμαστε ότι όταν συγκεντρώσουμε πολλά βάζα των νάγκα, θα αρχίσει ξαφνικά να ρέει πάνω μας χρυσάφι και ασήμι. Τα νάγκα, είναι καρμικά οι κάτοχοι των πλουτοπαραγωγικών πηγών, των φυσικών πόρων. Όπως ακριβώς εμείς οι άνθρωποι έχουμε τους δικούς μας φυσικούς πόρους και τα ζώα τους δικούς τους, έτσι και τα νάγκα έχουν και αυτά τις δικές τους πλουτοπαραγωγικές πηγές. Γι αυτό τον λόγο μέσα από αυτή την πούτζα ή την άσκηση ή το διαλογισμό, εγκαθιδρύουμε στην πραγματικότητα αρμονικούς συνδέσμους με αυτά.

Έτσι δεν λέμε, ‘‘Δώσε, δώσε, δώσε’’- απλά δημιουργούμε μια καλή φιλία. Αυτό που θα συμβεί, σαν αποτέλεσμα, θα είναι, ότι τα νάγκα θα κρατήσουν άθικτες τις πλουτοπαραγωγικές πηγές και θα τις αναπτύξουν. Όταν οι πάροχοι ή οι φύλακες του πλούτου είναι ειρηνικοί μπορούν και να αναπτύξουν τους φυσικούς πόρους. Και σαν αποτέλεσμα και εμείς τα ανθρώπινα όντα θα ωφεληθούμε επίσης, μια και μοιραζόμαστε τον ίδιο κόσμο.

Θα υπάρχουν λιγότερες ξηρασίες, λιγότερες φυσικές καταστροφές και η αγροτική παραγωγή, κάτι που είναι σημαντικό για την διατήρηση της ζωής μας, θα αποδίδει άφθονους καρπούς.

Τότε όλα θα είναι οργανικά. Κατ’ αυτόν τον τρόπο όλα είναι πολύ πολύ αρμονικά, είναι κάτι κατανοητό, δεν υπάρχει κάτι μυστηριώδες σε αυτό. Ο διαλογισμός που κάνουμε έχει κάποιο νόημα, δεν είναι κάτι εξωτικό.’’

Το βράδυ της 19ης και 20ης Ιανουαρίου, η Αγιότητά Του, ο 17ος Γκιάλουα Κάρμαπα μετέδωσε τις ενδυναμώσεις της Πράσινης και Άσπρης Τάρας σε μια συνάθροιση 2.500 περίπου, αφοσιωμένων.

Και τις δύο μέρες, εκατοντάδες συμμετεχόντων πήραν για πρώτη φορά καταφύγιο στον Βούδα, το Ντάρμα ( τις διδασκαλίες του Βούδα) και τη Σάνγκα (την κοινότητα των πραγματωμένων ασκητών) και η Αγιότητά Του έδωσε βαθιές και λεπτομερείς εξηγήσεις πάνω στο σκοπό και τα οφέλη της λήψης του καταφυγίου, σε αυτό που είναι γνωστό ως τα ‘‘Τρία Πολύτιμα Πετράδια’’.

Κατά την διάρκεια αυτής της εισαγωγικής του διδασκαλίας σχετικά με το νόημα των ενδυναμώσεων γενικά, αλλά και ειδικά των ενδυναμώσεων πάνω στην Πράσινη και την Άσπρη Τάρα, η Αγιότητά Του εξήγησε ότι το απόλυτο όφελος είναι πάντα το ίδιο: η επίτευξη της πλήρους απελευθέρωσης, της ολοκληρωτικής κατανόησης της φύσης του νου. Αυτό αναπόφευκτα προκάλεσε την ερώτηση ως προς το λόγο ύπαρξης τόσων πολλών διαφορετικών ασκήσεων, γιντάμ και ενδυναμώσεων. Μια και μόνη δεν θα ήταν αρκετή, αφού όλες τους υπηρετούν τον ίδιο απόλυτο σκοπό;

Απαντώντας σε αυτή την ερώτηση, η Αγιότητά Του έφερε σαν παράδειγμα το γεγονός πολλών ανθρώπων που θέλουν να ταξιδέψουν στο ίδιο μέρος: παρόλο που ο τελικός προορισμός είναι ο ίδιος για όλους, τα προτιμητέα μέσα μεταφοράς μπορεί να ποικίλουν για τον κάθε ταξιδιώτη: μερικοί μπορεί να διαλέξουν να περπατήσουν, άλλοι να πάνε με το αυτοκίνητο, μερικοί μπορεί να χρησιμοποιήσουν μια μοτοσικλέτα ή ένα αεροπλάνο. Ο κοινός σκοπός τον οποίο μοιράζονται όλοι είναι βέβαια η άφιξη στον προορισμό, αλλά οι τρόποι μετάβασης σε αυτόν είναι πολλοί και ποικίλοι και κάθε ένας από αυτούς έχει τα δικά του ξεχωριστά πλεονεκτήματα και οφέλη.

‘‘Έτσι, παρόμοια, η ποικιλία των γιντάμ (των όψεων της σοφίας) και των ασκήσεων οδηγούν στον ίδιο προορισμό, αλλά ο τρόπος προσέγγισής του είναι διαφορετικός. Και όταν ασκούμαστε σε ένα συγκεκριμένο γιντάμ, τότε στο σχετικό επίπεδο θα υπάρχουν ορισμένα πλεονεκτήματα και επιπρόσθετα θετικά στοιχεία που σχετίζονται με αυτό.’’
Η Αγιότητά Του εξήγησε στη συνέχεια ότι τα ιδιαίτερα, προσωρινά οφέλη της άσκησης στην Πράσινη και την Άσπρη Τάρα αντίστοιχα, είναι να απομακρυνθεί ή να αποδεσμευθεί ο ασκητής από τα οκτώ είδη των εμποδίων (η Σανσκριτική λέξη ‘‘Τάρα’’ υποδηλώνει εννοιολογικά την ‘‘αποδέσμευση’’) και η επίτευξη της μακροζωίας.”

Please share
Words of Wisdom
“Our smallest actions matter so much. This is the kind of awareness that we have to develop.”