Ιστορικό των Κάρμαπα

Μια σύντομη περιγραφή των διαδοχικών ενσαρκώσεων των Κάρμαπα

Η παρακάτω σύντομη απαρίθμηση των διαδοχικών ενσαρκώσεων των Κάρμαπα προέρχεται από το βιβλιαράκι “Σύντομη Ιστορία της Γενεαλογίας των Κάρμα Καγκιού” που εκδόθηκε στο ΚΙΒΙ το 1994. Συντάχθηκε και μεταφράστηκε από μέλη της Ομάδας Μετάφρασης του Διεθνούς Βουδιστικού Ινστιτούτου του Κάρμαπα.

1KarmapaΟ Πρώτος Κάρμαπα, Ντύσουμ Κιένπα (1110-1193).

Αποσπάσματα από τη Γιρλάντα του Κρυστάλλινου Νερού του Φεγγαριού (dawa-chu-shel-gyi-phreng-ba) του όγδοου Σίτου, Τσόκυι Τζούνε και του Μπέλο Τσέουανγκ Κύνκιαμπ.

Ο Ντύσουμ Κιένπα γεννήθηκε στο χωριό Ρατάϊ του Ανατολικού Θιβέτ. Ο πατέρας του ήταν Βουδιστής ασκητής και έλαβε από αυτόν διδασκαλίες, καθώς επίσης και από πολλούς άλλους δασκάλους. Έτσι ο Ντύσουμ Κιένπα μελέτησε και ασκήθηκε στο Βουδισμό από πολύ νεαρή ηλικία. Όταν έγινε είκοσι ετών ταξίδεψε στο Κεντρικό Θιβέτ, όπου σπούδασε διεξοδικά για δώδεκα χρόνια με πολλούς μεγάλους λόγιους όπως ο Κιάμπα Τσόκυι Σένγκε και ο Πάτσαμπ Λοτσάουα Νυίγκμα Τραγκ. Στην ηλικία των τριάντα χρόνων συνάντησε τον Γκαμπόπα και έλαβε για τρία χρόνια τις διδασκαλίες των Καγκιού. Έλαβε επίσης διδασκαλίες από το Ρετσούνγκπα και από άλλους μαθητές του Μιλαρέπα. Έτσι, μελέτησε και ασκήθηκε στο διαλογισμό για δώδεκα χρόνια. Οι θαυμαστές δυνάμεις που ανέπτυξε του επέτρεψαν να επισκεφτεί ιερούς τόπους της Βατζραγιάννα στην Ινδία. Στην Ουντιγιάννα, μια άλλη ιερή Βατζραγιάννα τοποθεσία, συνάντησε ντακίνι από τις οποίες έλαβε εκτεταμένες διδασκαλίες. Στην ηλικία των σαράντα τεσσάρων ετών ξαναγύρισε στο Ανατολικό Θιβέτ, όπου παρέμεινε μέχρι τον θάνατό του. Κατά την διάρκεια αυτής της περιόδου κατασκεύασε τρία φημισμένα μοναστήρια, εξάπλωσε τις διδασκαλίες των Καγκιού και προσέλκυσε πάρα πολλούς ακολούθους. Είχε πολλούς μαθητές ικανούς να συνεχίσουν τη γενεαλογία των Καγκιού. Μεταξύ αυτών ο Ντρόγκον Ρέτσεν έγινε ο κάτοχος της γενεαλογίας. Ο Ντύσουμ Κιένπα απεβίωσε όταν ήταν ογδόντα τεσσάρων ετών.

2KarmapaΟ Δεύτερος Κάρμαπα, Κάρμα Πάκσι (1204-1283).

Αποσπάσματα από τη Γιρλάντα του Κρυστάλλινου Νερού του Φεγγαριού (dawa-chu-shel-gyi-phreng-ba) του όγδοου Σίτου, Τσόκυι Τζούνε και του Μπέλο Τσέουανγκ Κύνκιαμπ.

Ο Κάρμα Πάκσι γεννήθηκε στο Τσίλαϊ Τσάκτο του Ανατολικού Θιβέτ. Κατά την ηλικία των έξη ετών ήταν πλήρως ικανός να διαβάζει και να γράφει, παρόλο που δεν είχε δάσκαλο. Στα δέκα του ήταν αρκετό να διαβάσει μια φορά ένα κείμενο για να το κατανοήσει και να θυμάται το περιεχόμενό του. Τότε ο νεαρός Κάρμαπα ξεκίνησε για ένα ταξίδι στο Κεντρικό Θιβέτ για να μπορέσει να σπουδάσει εκεί περαιτέρω. Στη διαδρομή συνάντησε τον Πομντράγκπα Σέναμ Ντόρτζε ο οποίος του είπε να μείνει μαζί του, μιας και είχε ένα όραμα του Ντύσουμ Κιένπα ο οποίος του είπε ότι το νεαρό αγόρι θα γίνονταν ο κάτοχος της γενεαλογίας. Ο Κάρμα Πάκσι έλαβε τον πλήρη κύκλο των διδασκαλιών των Καγκιού από αυτόν. Έγινε ένας φημισμένος σίντα με αξιοσημείωτες δυνάμεις και επιτεύξεις. Είχε μαθητές σε ολόκληρο το Θιβέτ, τη Μογγολία και την Κίνα. Μεταξύ των μαθητών του ήταν ο Ντρούμπτοπ Ουργκιένπα, ο οποίος έγινε ο επόμενος κάτοχος της γενεαλογίας. Ο Κάρμα Πάκσι απεβίωσε στην ηλικία των ογδόντα ετών.

3KarmapaΟ Τρίτος Κάρμαπα, Ράντζουνγκ Ντόρτζε (1284-1339).

Αποσπάσματα από την Γιρλάντα του Κρυστάλλινου Νερού του Φεγγαριού (dawa-chu-shel-gyi-phreng-ba) του όγδοου Σίτου, Τσόκυι Τζούνε και του Μπέλο Τσέουανγκ Κύνκιαμπ.

Ο Ράντζουνγκ Ντόρτζε γεννήθηκε στο Ντινγκρί Λάνγκορ. Όταν γεννήθηκε σηκώθηκε όρθιος και διακήρυξε ότι είναι ο Κάρμαπα. Όταν ήταν πέντε χρονών συνάντησε τον Ντρούπτομπ Ουργκιένπα, ο οποίος είδε ότι ήταν η ενσάρκωση του Κάρμα Πάκσι και του έδωσε το όνομα Μαύρο Στέμμα και όλα τα υπάρχοντα του δεύτερου Κάρμαπα. Του μετέδωσε όλες τις διδασκαλίες των Καγκιού. Ο Ράντζουνγκ Ντόρτζε έλαβε οδηγίες από όλες τις Βουδιστικές παραδόσεις που υπήρχαν εκείνη την εποχή. Μελέτησε με δασκάλους όπως ο Τρόπου Κύντεν Σέραμπ, ο Νιένρε Γκέντυν Μπουμ και πολλούς άλλους. Έγινε διάσημος ως ένας από τους μεγαλύτερους δασκάλους του καιρού του και είχε αμέτρητους μαθητές. Έχτισε πολλά κέντρα διαλογισμού, καθώς επίσης και γέφυρες για να βοηθήσει τους ανθρώπους να διασχίζουν τα ποτάμια και ορεινά φαράγγια. Μεγάλος λόγιος, συνέγραψε πολυάριθμα κείμενα και πραγματείες. Οι πιο φημισμένοι μαθητές του ήταν ο Γκιάλουα Γιούντον και ο πρώτος Σάμαρπα, Ντράκπα Σένγκε. Ο Γκιάλουα Γιούντον, ένας Νυίγκμαπα, έγινε ο επόμενος κάτοχος της γενεαλογίας. Ο Ράντζουνγκ Ντόρτζε απεβίωσε στην ηλικία των πενήντα έξη ετών.

4KarmapaΟ Τέταρτος Κάρμαπα, Ρόλπεϊ Ντόρτζε (1340-1383).

Αποσπάσματα από την Γιρλάντα του Κρυστάλλινου Νερού του Φεγγαριού (dawa-chu-shel-gyi-phreng-ba) του όγδοου Σίτου, Τσόκυι Τζούνε και του Μπέλο Τσέουανγκ Κύνκιαμπ.

Ο Ρόλπεϊ Ντόρτζε γεννήθηκε στην επαρχία Κόνγκπο του Κεντρικού Θιβέτ. Αμέσως μόλις γεννήθηκε σηκώθηκε όρθιος και απήγγειλε ‘Ομ Μάνι Πάντμε Χουγκ Χρι’, το μάντρα του Τσενρέζι. Είχαν δοθεί οδηγίες στον γραμματέα του προηγούμενου Κάρμαπα, τον Ρίντσεν Παλ που υποδείκνυαν την επόμενη ενσάρκωση και ακολουθώντας αυτές τις οδηγίες βρήκε το παιδί.

Στην ηλικία των έξη ετών ο Ρόλπεϊ Ντόρτζε έλαβε τους όρκους του καταφυγίου και τους κανόνες ενός λαϊκού ασκητή από τον Τόκγντεν Γκον Γκιάλουα με τον οποίο μελέτησε και ασκήθηκε στην Ταντραγιάννα. Στην ηλικία των δώδεκα ετών σε ένα ταξίδι στο Κεντρικό Θιβέτ συνάντησε τον Γκιάλουα Γιούντον Ντόρτζε Παλ. Ο νεαρός Κάρμαπα του είπε πολλά συμβάντα που σχετίζονταν με τον Ράντζουνγκ Ντόρτζε, τον προηγούμενο Κάρμαπα. Αυτό έπεισε τον Γκιάλουα Γιούντον ότι το παιδί ήταν μια αυθεντική ενσάρκωση του γκουρού του. Ο Ρόλπεϊ Ντόρτζε τον ενημέρωσε ότι θα ήταν ο δάσκαλός του σε αυτή τη ζωή και τον παρεκάλεσε να του μεταδώσει όλες τις διδασκαλίες των Καγκιού. Με το που τελείωσε την εκπαίδευσή του ο Κάρμαπα ταξίδεψε σε ολόκληρο το Θιβέτ και την Κίνα εξαπλώνοντας το δόγμα των Καγκιού. Ο πιο γνωστός μαθητής του ήταν ο δεύτερος Σάμαρπα ο οποίος έγινε ο επόμενος κάτοχος της γενεαλογίας. Ο Ρόλπεϊ Ντόρτζε απεβίωσε στην ηλικία των σαράντα τριών ετών.

5KarmapaΟ Πέμπτος Κάρμαπα, Ντέσιν Σέγκπα (1384-1415).

Αποσπάσματα από τη Γιρλάντα του Κρυστάλλινου Νερού του Φεγγαριού (dawa-chu-shel-gyi-phreng-ba) του όγδοου Σίτου, Τσόκυι Τζούνε και του Μπέλο Τσέουανγκ Κύνκιαμπ.

Ο Ντέσιν Σέγκπα γεννήθηκε στην επαρχία του Νιάνγκ Ναμ στο Νότιο Θιβέτ. Αμέσως μόλις γεννήθηκε σηκώθηκε όρθιος, καθάρισε το πρόσωπό του και είπε “Είμαι ο Κάρμαπα. Ομ Μάνι Πάντμε Χουνγκ Χρι”. Ο γραμματέας Ρίντσεν Παλ που υπήρξε γραμματέας τριών διαδοχικών Κάρμαπα άκουσε γι αυτό το ασυνήθιστο παιδί και το έφερε στο Τσάουα Που στο Κόνγκπο όπου ζούσε μεγάλη ομάδα από μαθητές του προηγούμενου Κάρμαπα. Εκεί συνάντησε τον Σάμαρ Κάτσο Ουάνγκπο, που τον αναγνώρισε αμέσως ως την ενσάρκωση του Ρόλπεϊ Ντόρτζε. Ο Σάμαρπα του έδωσε το Μαύρο Στέμμα και όλα τα άλλα υπάρχοντα του προηγούμενου Κάρμαπα τα οποία εκείνος του είχε εμπιστευθεί. Ο νεαρός Κάρμαπα έλαβε ολόκληρο τον κύκλο των διδασκαλιών των Καγκιού από τον Κάτσο Ουάνγκπο. Σε όλη του τη ζωή ταξίδεψε εκτεταμένα, στο Θιβέτ, τη Μογγολία και την Κίνα, δίνοντας διδασκαλίες και ενδυναμώσεις. Ο Αυτοκράτορας της Κίνας Τάϊ Μινγκ Τσεν τον προσκάλεσε στην Κίνα και έτσι ο Κάρμαπα έγινε δάσκαλός του. Πέρασε αρκετά χρόνια στην Κίνα και μετά ξαναγύρισε στο Θιβέτ όπου συνέχισε να διδάσκει καθώς και να κατασκευάζει πολλές στούπες και ιερά. Ανακάλυψε την νέα ενσάρκωση του Σάμαρ, τον Τσόπαλ Γιέσε, επέβλεψε την χειροτονία του και του μετέδωσε τις διδασκαλίες των Καγκιού. Μεταξύ των πιο φημισμένων μαθητών του ο Ρατναμπάντρα έγινε ο επόμενος κάτοχος της γενεαλογίας. Ο Ντέσιν Σέγκπα απεβίωσε στην ηλικία των τριάντα ενός ετών.

6KarmapaΟ Έκτος Κάρμαπα, Τόνγκουα Ντόντεν (1416-1453).

Αποσπάσματα από τη Γιρλάντα του Κρυστάλλινου Νερού του Φεγγαριού (dawa-chu-shel-gyi-phreng-ba) του όγδοου Σίτου, Τσόκυι Τζούνε και του Μπέλο Τσέουανγκ Κύνκιαμπ.

Ο Τόνγκουα Ντόντεν γεννήθηκε  στο Νγκόμτο Σάκιαμ κοντά στο Κάρμα Γκεν του Ανατολικού Θιβέτ. Κατά τη γέννησή του εμφανίστηκαν πολλά ευοίωνα σημάδια. Όταν ήταν μόλις ενός μηνός η μητέρα του τον πήρε για μια γύρα ζητιανιάς, κατά τη διάρκεια της οποίας συνάντησαν το Νγκόπα Τσάντραλ, ένα μαθητή του προηγούμενου Κάρμαπα. Το νήπιο γέμισε χαρά και χαμογελούσε στο Νγκόπα Τσάντραλ, ο οποίος το ρώτησε ποιός είναι. Το μωρό σηκώθηκε όρθιο και είπε “Είμαι ο Κάρμαπα”. Ο Νγκόπα Τσάντραλ φρόντιζε το νήπιο για τους επόμενους επτά μήνες. Μετά το πήγε στο Κάρμα Γκεν, ένα από τα τρία κύρια μοναστήρια του Κάρμαπα στο Θιβέτ, όπου ο Τόνγκουα Ντόντεν, έδωσε πολλές διδασκαλίες σε αυτή την νεαρή ηλικία. Όταν ήταν τριών ετών συνάντησε τον Ρατναμπάντρα και εκείνος του μετέδωσε την πλήρη μετάδοση των Καγκιού. Στην ηλικία των έξη ετών συνέθεσε πολλές ταντρικές τελετές. Τότε ο τρίτος Σάμαρπα, Τσέπαλ Γιέσε, πήγε στο Κάρμα Γκεν. Ενθρόνισε τον Κάρμαπα και του έδωσε διδασκαλίες πάνω στην άσκηση των Καγκιού. Ο Τόνγκουα Ντόντεν χειροτονήθηκε μοναχός στην ηλικία των εννιά ετών από τον Κέντσεν Σόναμ Ζάνγκπο στο μοναστήρι Βόλκαρ Τάσι Τανγκ. Πέρασε την υπόλοιπη ζωή του ταξιδεύοντας σε ολόκληρο το Θιβέτ, επισκευάζοντας και κατασκευάζοντας πολυάριθμα μοναστήρια και ιερά. Μεταξύ των πιο γνωστών μαθητών του ήταν ο Μπένγκαρ Τζάμπαλ Ζάνγκπο και ο πρώτος Γκιάλτσαπ, Γκόσιρ Πάλτζορ Ντέντρουμπ. Και οι δύο έγιναν κάτοχοι της γενεαλογίας και οι κύριοι γκουρού του έβδομου Κάρμαπα Τσόντραγκ Γκιάμτσο.

7KarmapaΟ Έβδομος Κάρμαπα, Τσόντρακ Γκιάμτσο (1454-1506).

Αποσπάσματα από τη Γιρλάντα του Κρυστάλλινου Νερού του Φεγγαριού (dawa-chu-shel-gyi-phreng-ba) του όγδοου Σίτου, Τσόκυι Τζούνε και του Μπέλο Τσέουανγκ Κύνκιαμπ.

Ο Τσόντρακ Γκιάτσο κατάγονταν από την Κίλα του Βόρειου Θιβέτ. Αμέσως μόλις γεννήθηκε σκούπισε το πρόσωπό του και είπε “Α” (μια σανσκριτική συλλαβή που συμβολίζει την αληθινή φύση της πραγματικότητας). Ο Τσε Πάλτζορ, ένας μαθητής του έκτου Κάρμαπα και επικεφαλής ενός μικρότερου μοναστηριού του Κάρμαπα, του μοναστηριού Νιέουο Νγκάρτενγκ στην εγγύς περιοχή της Κίλα είχε ονειρευτεί ότι ο γκουρού του είχε ξαναγεννηθεί στην Κίλα. Αναζήτησε το νήπιο, που τότε ήταν μόνο επτά ημερών. Για να βεβαιωθεί ότι το μωρό ήταν η αυθεντική ενσάρκωση είχε φέρει μαζί του αντικείμενα που ανήκαν στον έκτο Κάρμαπα για να μπορέσει να δει αν το παιδί θα μπορούσε να τα αναγνωρίσει. Το νήπιο μπόρεσε να το κάνει χωρίς κανέναν απολύτως δισταγμό και τοποθέτησε επίσης τα χέρια του στο κεφάλι του Τσε Πάλτζορ και τον ευλόγησε. Όταν ήταν μόλις δύο μηνών ο Κάρμαπα μεταφέρθηκε στο Άρικ Τανγκ, ένα μέρος όπου ο προκάτοχός του είχε διδάξει και όπου είχε διατηρηθεί ένας θρόνος φτιαγμένος από πέτρινες πλάκες. Εκεί έδωσε ευλογίες σε πάνω από δέκα χιλιάδες ανθρώπους που είχαν συγκεντρωθεί λόγω της περίστασης. Στην ηλικία των τεσσάρων ετών έλαβε μια σειρά ενδυναμώσεων από τον Γκόσιρ Πάλτζορ Ντέντρουπ. Όταν ήταν οκτώ ετών πήγε να μείνει στην Κάρμα Γκεν όπου έλαβε τις διδασκαλίες των Καγκιού από τον Μπένκαρ Τζάμπαλ Ζάνγκπο και τον Γκόσιρ Πάλτζορ Ντέντρουπ. Καθώς ο Κάρμαπα λάμβανε προσκλήσεις από πολλά μέρη, άρχισε να ταξιδεύει. Έδωσε διδασκαλίες και ενδυναμώσεις σε χιλιάδες ανθρώπους και συνέθεσε πολλά κείμενα και πραγματείες. Ο Τσόντρακ Γκιάτσο πέρασε τη ζωή του ταξιδεύοντας από τόπο σε τόπο μαζί με μια μεγάλη ομάδα μαθητών. Χιλιάδες άνθρωποι ζούσαν νομαδική ζωή διαβιώνοντας σε αντίσκηνα ακολουθώντας τον γκουρού τους και λαμβάνοντας διδασκαλίες. Όλα τα μέλη της ομάδας έπρεπε να τηρούν ένα αυστηρό πρόγραμμα μελέτης και διαλογισμού που έθετε ο Κάρμαπα. Στο Νυρίρο Ντονγκ Τσε συνάντησε τον τέταρτο Σάμαρπα, τον Τσόκυι Ντράκπα, προς τον οποίο μετέδωσε τις διδασκαλίες της γενεαλογίας. Μεταξύ των μαθητών του, ο Ντένμα Ντρούπσεν Τάσι Πάλτζορ έγινε ο επόμενος κάτοχος της γενεαλογίας. Ο Κάρμαπα Τσόντρακ Γκιάμτσο απεβίωσε στην ηλικία των πενήντα δύο ετών.

8KarmapaΟ Όγδοος Κάρμαπα, Μίκυο Ντόρτζε (1507-1554).

Αποσπάσματα από τη Γιρλάντα του Κρυστάλλινου Νερού του Φεγγαριού (dawa-chu-shel-gyi-phreng-ba) του όγδοου Σίτου, Τσόκυι Τζούνε και του Μπέλο Τσέουανγκ Κύνκιαμπ.

Ο Μίκυο Ντόρτζε γεννήθηκε στην επαρχία Νγκαμ Τσου του Ανατολικού Θιβέτ. Αμέσως μόλις γεννήθηκε σηκώθηκε όρθιος και διακήρυξε ‘Είμαι ο Κάρμαπα! Είμαι ο ‘Κάρμαπα!΄. Ο πατέρας του πήγε να δει τον Σίτου Τάσι Νάμγκιαλ που βρίσκονταν εκεί κοντά για να του μιλήσει για τον νεογέννητο γιό του. Ο Σίτουπα είπε ότι ήταν σχεδόν βέβαιος ότι το παιδί ήταν η ενσάρκωση του Κάρμαπα και είπε στον πατέρα να το θυμάται αυτό και να φροντίσει το παιδί ανάλογα.

Την ίδια εποχή περίπου η οικογένεια Άμντο του Κόνγκπο στο Κεντρικό Θιβέτ δήλωσε ότι ο γιός τους ήταν η ενσάρκωση του Κάρμαπα. Μετά από παράκληση πολλών ανθρώπων ο Γκιάλτσαπ Τάσι Νάμγκιαλ ανέλαβε αυτό το παιδί. Η ενσάρκωση του Κάρμαπα που είχε γεννηθεί στο Νγκαμ Τσου μεταφέρθηκε στην επαρχία Ρίουο Τσε και στο Λο Ρονγκ όπου ζούσαν πολλοί μαθητές του προηγούμενου Κάρμαπα. Ήταν πεπεισμένοι ότι το παιδί που είχαν υπό την προστασία τους ήταν η αληθινή ενσάρκωση. Πολλά προβλήματα δημιουργήθηκαν καθώς τα δύο μέρη δεν μπορούσαν να συμφωνήσουν. Γι αυτό τον λόγο ο Γκιάλτσαπ πήρε και τα δύο παιδιά μαζί για μπορέσει να καθορίσει ποιό ήταν ο αληθινός Κάρμαπα. Όταν συμβαίνει μια τέτοια κατάσταση η παράδοση ορίζει ότι οι υποψήφιοι θα πρέπει να μπορέσουν να διαλέξουν τα υπάρχοντα του προηγηθέντος Κάρμαπα μέσα από μια στοίβα ανάμεικτων αντικειμένων και αυτών που ανήκαν στον Κάρμαπα και άλλων. Το παιδί από το Νγκαμ Τσου μπόρεσε να ξεχωρίσει τα αντικείμενα που ανήκαν στον προηγούμενο Κάρμαπα ενώ το άλλο παιδί δεν τα κατάφερε. Έτσι αποδείχθηκε ότι ήταν η αληθινή ενσάρκωση. Ο νεαρός Κάρμαπα ανακοίνωσε ότι ο άλλος υποψήφιος ήταν η ενσάρκωση του Ζούρμανγκ Τσούνγκτσανγκ από το μοναστήρι Ζούρμανγκ του Ανατολικού Θιβέτ. Ο όγδοος Κάρμαπα έλαβε όλες τις διδασκαλίες των Καγκιού από τον Ντένμα Ντρούπσεν Τάσι Πάλτζορ. Μελέτησε επίσης και ασκήθηκε υπό την καθοδήγηση πολλών άλλων δασκάλων. Ίδρυσε πολλά μοναστικά κολέγια και έγραψε πάρα πολλές ευρύτατα γνωστές πραγματείες. Μετέδωσε τις πιο εσωτερικές διδασκαλίες της γενεαλογίας των Καγκιού στον πέμπτο Σάμαρπα, τον Κέντσογκ Γιένλαγκ, ο οποίος έγινε ο επόμενος κάτοχος της γενεαλογίας. Ο Μίκυο Ντόρτζε απεβίωσε στην ηλικία των σαράντα επτά ετών.

9KarmapaΟ Ένατος Κάρμαπα, Ουάνγκτσουκ Ντόρτζε (1556-1603).

Αποσπάσματα από τη Γιρλάντα του Κρυστάλλινου Νερού του Φεγγαριού (dawa-chu-shel-gyi-phreng-ba) του όγδοου Σίτου, Τσόκυι Τζούνε και του Μπέλο Τσέουανγκ Κύνκιαμπ.

Ο Ουάνγκτσουκ Ντόρτζε γεννήθηκε στην περιοχή Τρέσο του Ανατολικού Θιβέτ. Αμέσως μόλις το παιδί γεννήθηκε σηκώθηκε όρθιο, σκούπισε το πρόσωπό του και διακήρυξε ‘Είμαι ο Κάρμαπα!’ Πολύ σύντομα οι άνθρωποι της περιοχής άρχισαν να μιλάνε γι αυτό το ασυνήθιστο παιδί. Ο Κιάμο Νάνγκσο Τσόκιονγκ Τάσι, ήταν ένας ακόλουθος του προηγούμενου Κάρμαπα ο οποίος του είχε πει ότι θα έπρεπε να υπηρετήσει τον επόμενο Κάρμαπα. Πήγε έτσι να δει το παιδί στο Τρέσο και το έφερε στο μοναστήρι Κιάμο Λούντρουπ Τσε. Η φήμη του παιδιού εξαπλώθηκε παντού, φτάνοντας και ως τον Σάμαρ Κέντσογκ Γιένλαγκ και τον Σίτου Τσόκυι Γκότσα. Και οι δύο διαπίστωσαν ότι το παιδί ήταν η ενσάρκωση του Κάρμαπα. Ο Σίτουπα πήγε να τον δει και του πρόσφερε την ενδυνάμωση της μακροζωίας, του Βούδα Αμιτάγιους, του Βούδα του Απεριορίστου Φωτός. Ο Σάμαρπα συναντήθηκε με τον νέο Κάρμαπα σε ένα μέρος που ονομάζεται Λούντρουπ Τσε. Έδωσε στο νεαρό παιδί τους όρκους του καταφυγίου και τον δίδαξε διεξοδικά. Ο Ουάνγκτσουκ Ντόρτζε έλαβε τον πλήρη κύκλο των διδασκαλιών των Καγκιού από τον Σάμαρ Κέντσογκ Γιένλαγκ. Ο Κάρμαπα ταξίδεψε σε ολόκληρο το Θιβέτ. Δίδαξε το Ντάρμα και συχνά δρούσε ως μεσολαβητής  σε διάφορα μέρη της χώρας όπου επικρατούσαν ταραχές. Βελτίωσε επίσης τις συνθήκες ζωής πολλών ανθρώπων. Γι αυτό τον λόγο θεωρούνταν ως ο ηγέτης του Θιβέτ την εποχή εκείνη. Ανακάλυψε την ενσάρκωση του έκτου Σάμαρ, τον Τσόκυι Ουάνγκτσουκ που έγινε ο κύριος μαθητής του και ο επόμενος κάτοχος της γενεαλογίας. Ο Ουάνγκτσουκ Ντόρτζε απεβίωσε στην ηλικία των σαράντα επτά ετών.

10KarmapaΟ Δέκατος Κάρμαπα, Τσόγινγκ Ντόρτζε (1604-1674).

Αποσπάσματα από τη Γιρλάντα του Κρυστάλλινου Νερού του Φεγγαριού (dawa-chu-shel-gyi-phreng-ba) του όγδοου Σίτου, Τσόκυι Τζούνε και του Μπέλο Τσέουανγκ Κύνκιαμπ.

Ο Τσόγινγκ Ντόρτζε γεννήθηκε στο Κέτρι Τανγκ στην επαρχία Γκόλογκ στο απόμερο Βορειοανατολικό Θιβέτ. Ο έκτος Σάμαρπα, Τσόκυι Ουάνγκτσουκ αναγνώρισε και ενθρόνισε τον Κάρμαπα και του μετέδωσε όλες τις διδασκαλίες της γενεαλογίας των Καγκιού. Ο Τσόνιγκ Ντόρτζε ταξίδεψε σε όλο το Θιβέτ, διδάσκοντας και ωφελώντας τα όντα με πολλούς άλλους τρόπους. Όμως λόγω μιας συνθήκης που υπογράφηκε μεταξύ του Μογγόλου ηγεμόνα Γκόσιρ Καν και του πέμπτου Δαλάϊ Λάμα, Νγκάουανγκ Λόζανγκ Γκιάμτσο, που ήταν ο πρώτος Δαλάϊ Λάμα που έγινε κυβερνήτης του Θιβέτ, ο Κάρμαπα αντιμετώπισε πολλές δυσκολίες και ως αποτέλεσμα αυτού του πολιτικού κλίματος το δόγμα των Καγκιού έχασε την δύναμή του. Λόγω αυτής της σχισματικής καταδίωξης ο Κάρμαπα αναγκάστηκε να φύγει από το Θιβέτ. Ταξίδεψε  στο Νεπάλ, στην Μπούρμα και το Γιουνάν στην Κίνα. Ο Τσόγινγκ Ντόρτζε κατασκεύασε πολλά μοναστήρια στις περιοχές από τις οποίες περνούσε. Μπόρεσε να ξαναγυρίσει στο Θιβέτ μόνο μετά από είκοσι χρόνια εξορίας. Ανακάλυψε και ενθρόνισε τον έβδομο Σάμαρπα, Γιέσε Νυίνγκπο και του μετέδωσε ολόκληρο τον κύκλο των διδασκαλιών των Καγκιού. Ο Γιέσε Νυίνγκπο έγινε ο γκουρού του ενδέκατου Κάρμαπα, Γιέσε Ντόρτζε. Ο Κάρμαπα Τσόγινγκ Ντόρτζε απεβίωσε στην ηλικία των εβδομήντα ετών.

11KarmapaΟ Ενδέκατος Κάρμαπα, Γιέσε Ντόρτζε (1676-1702).

Αποσπάσματα από τη Γιρλάντα του Κρυστάλλινου Νερού του Φεγγαριού (dawa-chu-shel-gyi-phreng-ba) του όγδοου Σίτου, Τσόκυι Τζούνε και του Μπέλο Τσέουανγκ Κύνκιαμπ.

Ο Γιέσε Ντόρτζε γεννήθηκε στο Μέσιε του Ανατολικού Θιβέτ. Αναγνωρίστηκε  ως η ενσάρκωση του Κάρμαπα Τσόγινγκ Ντόρτζε από τον Σάμαρ Γιέσε Νυίνγκπο ο οποίος τον έφερε αρχικά στην έδρα του στο μοναστήρι Γιάνγκτσεν στο κεντρικό Θιβέτ. Από κει ο νεαρός Κάρμαπα πήγε στο μοναστήρι Τσούρπου μία από τις τρεις κύριες έδρες του Κάρμαπα στο Θιβέτ, όπου και ενθρονίστηκε. Ο Σάμαρπα του μετέδωσε τις διδασκαλίες των Καγκιού. Έλαβε επίσης τις διδασκαλίες Τέρτσο που κατάγονται από τον Ινδό δάσκαλο Παντμασαμπάβα από τον Γιόνγκεϊ Μίνγκιουρ Ντόρτζε και τον Τάκσαμ Νύντεν Ντόρτζε. Οι γραφές αναφέρουν ότι ο Παντμασαμπάβα είχε προφητεύσει ότι ο Κάρμαπα θα ήταν ο κάτοχος ορισμένων γενεαλογιών Τέρτσο. Ο Κάρμαπα ανακάλυψε και αναγνώρισε τον όγδοο Σάμαρπα Πάλτσε Τσόκυι Ντέντρουπ, ο οποίος έγινε ο κύριος μαθητής του και ο επόμενος κάτοχος της γενεαλογίας. Ο Κάρμαπα Γιέσε Ντόρτζε απεβίωσε στα είκοσι επτά του χρόνια.

12KarmapaΟ Δωδέκατος Κάρμαπα, Τζάνγκτσουπ Ντόρτζε (1703-1735).

Αποσπάσματα από τη Γιρλάντα του Κρυστάλλινου Νερού του Φεγγαριού (dawa-chu-shel-gyi-phreng-ba) του όγδοου Σίτου, Τσόκυι Τζούνε και του Μπέλο Τσέουανγκ Κύνκιαμπ.

Ο Τζάνγκτσουπ Ντόρτζε  γεννήθηκε στα Τσίλε Τσάκορ της επαρχίας Ντέργκε του Ανατολικού Θιβέτ. Ο Σάμαρπα άκουσε γι αυτό το θαυμαστό παιδί και έστειλε μια ομάδα αναζήτησης που έφερε το παιδί στο μοναστήρι Κάρμα Γκεν, μια από τις τρεις έδρες του Κάρμαπα στο Θιβέτ. Εκεί συνάντησε τον Σάμαρ Πάλντεν Τσέκυι Ντέντρουπ. Οι δυο τους παρέμειναν μαζί για το υπόλοιπο της ζωής τους. Ο Σίτου Τσέκυι Τζούγκνεϊ λέει στην αυτοβιογραφία του  “Ο Καθαρός Κρυστάλλινος Καθρέφτης” (σελίδα 32, γραμμή 3 στην έκδοση του Δρ. Λόκες Τσάντρα – Lokesh Chandra) ότι ο Κάρμαπα και ο Σάμαρπα έχουν όμοιο κύρος και αυτό υποδηλώνεται από το γεγονός ότι οι θρόνοι τους έχουν το ίδιο ύψος. Ο Κάρμαπα και ο Σάμαρπα μετέδωσαν όλες τις διδασκαλίες των Καγκιού στον όγδοο Σίτουπα και δήλωσαν ότι είναι ο επόμενος κάτοχος της γενεαλογίας.

13KarmapaΟ Δέκατος Τρίτος Κάρμαπα, Ντύντυλ Ντόρτζε (1733-1797).

Αποσπάσματα από το Καθαρό Κρυστάλλινο Φεγγάρι της Αφοσίωσης (dad-pa’i zla-shal) του Τζάμγκον Ντρούκσεν, Κούνζιγκ Τσόκυι Νάνγκουα.

Ο Ντύντυλ Ντόρτζε γεννήθηκε στο Τσάμπα Ντρόνγκσαρ του Νότιου Θιβέτ. Αναγνωρίστηκε από τον Κάτο Ρίγκτζιν Τσέουανγκ Νόρμπου και τον Σίτου Τσόκυι Τζούνεϊ. Το Θιβέτ κυβερνούσε ο έβδομος Δαλάι Λάμα, Κάλζανγκ Γκιάτσο και ο πρωθυπουργός του εκείνο τον καιρό ο Σέναμ Τόπγκιαλ. Επειδή ήθελαν όλοι οι κυβερνητικοί επίσημοι να είναι ακόλουθοι των Γκελούκπα, έθεσαν αυτόν τον κανόνα. Προηγουμένως οι αξιωματούχοι που ανήκαν σε άλλες παραδόσεις επιτρέπονταν να εργάζονται στην κυβέρνηση. Λόγω όμως αυτής της πολιτικής απόφασης έπρεπε να ζητηθεί η σφραγίδα της έγκρισης του Δαλάϊ Λάμα για την νέα ενσάρκωση του Κάρμαπα. Αυτό ήταν ένα καθαρά πολιτικό θέμα που συνέβη λόγω της διασπαστικής δραστηριότητας εκείνου του καιρού.  Ο Κάρμαπα μεταφέρθηκε στο Τσούρπου όταν ήταν πέντε χρονών. Στην ηλικία των δέκα χρονών έλαβε όλες τις διδασκαλίες των Καγκιού από τον Σίτου Τσόκυι Τζούνεϊ και τον έκτο Κιάμπγκον Ντρούκσεν, τον Κάγκιου Τρίνλεϋ Σίνγκτα. Έλαβε επίσης διδασκαλίες των Νυίνγκμαπα από τον Ρίγκτζιν Τσέουανγκ Νόρμπου. Εμφανίστηκαν προβλήματα σχετικά με την δέκατη ενσάρκωση του Σάμαρ, όταν ο Γκιάλτσαπ Τούλκου  δήλωσε ότι ο γιος της φημισμένης οικογένειας των Γκερ Νάμσεϊ Λινγκ ήταν η ενσάρκωση και ο Κάρμαπα και ο Σίτουπα διακήρυξαν ότι ο μικρότερος αδελφός του Πάλτσεν Λάμα ήταν η ενσάρκωση του Σάμαρ. Μετά από μια σειρά δυσκολιών η διαφωνία διευθετήθηκε. Έγινε δεκτό ότι ο Γκιάλτσαπ δεν είχε καταφέρει να βρει την αληθινή ενσάρκωση. Έτσι ο Κάρμαπα και ο Σίτουπα αναγνώρισαν μαζί τον δέκατο Σάμαρπα, Μίπαμ Τσέντρουπ Γκιάτσο. Έγινε ο κύριος μαθητής και των δύο. Ο Ντύντυλ Ντόρτζε ανακάλυψε επίσης και αναγνώρισε τον ένατο Σίτουπα, Πέμα Νυίντσε Ουάνγκπο. Και ο δέκατος Σάμαρ και ο ένατος Σίτου ήταν στενοί μαθητές του Κάρμαπα και οι δυο έγιναν κάτοχοι της γενεαλογίας. Ο Κάρμαπα Ντύντυλ Ντόρτζε απεβίωσε στα εξήντα τέσσερα χρόνια του.

14KarmapaΟ Δέκατος Τέταρτος Κάρμαπα, Τέγκτσογκ Ντόρτζε (1798-1868)

Αποσπάσματα από τις Επιπρόσθετες Αναφορές της Χρυσής Γενεαλογίας των Καγκιού (gser-phreng-ka-skhong), του Τόπγκα Γιούλγκιαλ.

Ο Τέγκτσογκ Ντόρτζε γεννήθηκε στο χωριό Ντανάγκ της περιοχής του Ντο Κάμ του Ανατολικού Θιβέτ. Ο Ντρούκτσεν Κούνζιγκ Τσόκυι Νάνγκουα στον οποίο είχαν εμπιστευτεί το γράμμα του δέκατου τρίτου Κάρμαπα που υποδείκνυε αυτή την ενσάρκωση, αναγνώρισε τον Τέγκτσογκ Ντόρτζε ως τον δέκατο τέταρτο Κάρμαπα. Ο Κάρμαπα χειροτονήθηκε μοναχός από τον Ντρούκτσεν Κούνζιγκ Τσόκυι Νάνγκουα και τον Σίτου Πέμα Νυίντσε Ουάνγκπο. Έλαβε επίσης όλες τις διδασκαλίες των Καγκιού από αυτούς τους δύο μεγάλους δασκάλους. Ο Τζάμγκον Λόντρο Τάγιε, ένας στενός μαθητής, έδωσε και αυτός επίσης διδασκαλίες στον Κάρμαπα καθώς αυτός είχε λάβει τις σπάνιες διδασκαλίες Τέρτσο που ο Τέγκτσογκ Ντόρτζε δεν είχε μπορέσει να αποκτήσει. Ο Κάρμαπα ταξίδεψε σε ολόκληρο το Θιβέτ διαδίδοντας τις διδασκαλίες των Καγκιού. Ανακάλυψε και αναγνώρισε την ενσάρκωση του δέκατου Σίτουπα, Πέμα Κούνζανγκ. Έδωσε τις εσώτατες διδασκαλίες των Καγκιού στον Τζάμγκον Λόντρο Τάγιε, που έγινε ο επόμενος κάτοχος της γενεαλογίας. Ο Τέγκτσογκ Ντόρτζε απεβίωσε στα εξήντα του χρόνια.

15KarmapaΟ Δέκατος Πέμπτος Κάρμαπα, Κάκιαμπ Ντόρτζε (1871-1922)

Αποσπάσματα από τις Επιπρόσθετες Αναφορές της Χρυσής Γενεαλογίας των Καγκιού (gser-phreng-ka-skhong), του Τόπγκα Γιούλγκιαλ.

Ο Κάκιαμπ Ντόρτζε γεννήθηκε στο χωριό Σέλκορ στην περιοχή Τσάνγκ του Κεντρικού Θιβέτ. Αμέσως μόλις γεννήθηκε πρόφερε το μάντρα του Τσενρέζι και στην ηλικία των πέντε ετών μπορούσε να διαβάζει τα ιερά κείμενα. Ο ένατος Κιάμπγκον Ντρούκσεν αναγνώρισε και ενθρόνισε τον Κάκιαμπ Ντόρτζε.

Ο Κάρμαπα έλαβε ολόκληρο τον κύκλο των διδασκαλιών των Καγκιού από τον Τζάμγκον Κόνγκτρυλ Λόντρο Τάγιε. Μελέτησε επίσης με τον Κέντσεν Τάσι Έζερ και πολλούς άλλους. Ταξίδεψε σε ολόκληρο το Θιβέτ δίνοντας διδασκαλίες και ενδυναμώσεις. Αναγνώρισε τις ενσαρκώσεις του Τζάμγκον Κόνγκτρυλ Λόντρο Τάγιε και του Σίτουπα και έκανε τις τελετές για τις αντίστοιχες ενθρονίσεις. Ο Κάκιαμπ Ντόρτζε υπήρξε ένας έγγαμος δάσκαλος και είχε τρεις γιούς. Ο δεύτερος Τζάμγκον Κόνγκτρυλ και ο δωδέκατος Σάμαρπα, Τζάμγιανγκ Ρίνποτσε ήταν γιοί του.

Ο Κάρμαπα ανατύπωσε επίσης πολλά κείμενα που είχαν γίνει σπάνια και ήταν πολύ δύσκολο να τα αποκτήσει κανείς. Οι στενότεροι μαθητές του ήταν ο Σίτου Πέμα Ουάνγκτσογκ Γκιάλπο, ο Τζάμγκον Πάλντεν Κιέντσε Έζερ και ο Μπέρου Κιέντσε Λόντρο Μίζεϊ Τζάμπεϊ Γκότσα. Ο Κάκιαμπ Ντόρτζε πέθανε στα πενήντα ένα του χρόνια.

16KarmapaΟ Δέκατος Έκτος Κάρμαπα, Ράντζουνγκ Ρίγκπεϊ Ντόρτζε (1924-1981)

Αποσπάσματα από τις Επιπρόσθετες Αναφορές της Χρυσής Γενεαλογίας των Καγκιού (gser-phreng-ka-skhong), του Τόπγκα Γιούλγκιαλ.

Ο Ράντζουνγκ Ρίγκπεϊ Ντόρτζε γεννήθηκε στο Ντένκοκ στην επαρχία Ντέργκε του Ανατολικού Θιβέτ.

Ο προσωπικός βοηθός του προκατόχου του Τζάμπαλ Τσούλτριμ είχε επιφορτιστεί με το γράμμα που υπεδείκνυε το μέρος γέννησης της ενσάρκωσης, τους γονείς κλπ. Ο Τζάμπαλ Τσούλτριμ έδωσε το γράμμα στην διεύθυνση του μοναστηριού Τσούρπου. Ζήτησαν από τον Μπέρου Κιέντσε, τον Σίτουπα και τον Τζάμγκον να ξεκαθαρίσουν ορισμένα ασαφή σημεία. Στάλθηκε μια ομάδα αναζήτησης και η ενσάρκωση βρέθηκε.

Έφεραν τον νεαρό Κάρμαπα στο μοναστήρι Πάλπουνγκ όπου έλαβε διδασκαλίες από τον Σίτου Πέμα Ουάνγκτσογκ. Από αυτόν έλαβε επίσης χειροτονία των μοναχών και τον όρκο των μποντισάττβα.

Έλαβε διδασκαλίες πάνω στα τάντρα από τον Μπέρου Κιέντσε Λόντρο Μίζεϊ Τζάμπεϊ Γκότσα. Μελέτησε τις σούτρες μαζί με τον Μπο Κάνγκαρ Ρίνποτσε. Ο Τζάμγκον Πάλντεν Κιέντσε Έζερ του δίδαξε τα έξη γιόγκα του Ναρόπα και την Μαχαμούντρα. Ο Σίτου Πέμα Ουάνγκτσογκ και ο Τζάμγκον Πάλντεν Κιέντσε Έζερ ήταν οι κύριοι γκουρού του Κάρμαπα.

Ταξίδεψε και δίδαξε σε ολόκληρο το Θιβέτ. Από το 1950 και μετά οι Κινέζοι Στρατιωτικοί πήραν τον έλεγχο του Θιβέτ. Ο Δαλάι Λάμα και οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι πήγαν στο Πεκίνο για συνομιλίες. Η Αγιότητά του ο δέκατος έκτος Κάρμαπα και πολλοί άλλοι μεγάλοι λάμα τους συνόδεψαν για να λάβουν μέρος στις συνομιλίες. Οι συζητήσεις έφεραν κάποια καλά αποτελέσματα για τους Θιβετιανούς. Όμως το 1959 οι Κινέζοι προσάρτησαν το Θιβέτ και σε αυτό το σημείο ο Κάρμαπα κατέφυγε στην Ινδία. Εγκαταστάθηκε στο Σικκίμ. Ο Βασιλιάς, ο Τάσι Νάμγκιαλ του πρόσφερε γη και εκεί ο Κάρμαπα κατασκεύασε το μοναστήρι της Ρουμτέκ. Πήγε στο Μπουτάν μετά από πρόσκληση του Βασιλιά Τζίγκμε Ντόρτζε Ουάνγκτσουκ. Ταξίδεψε επίσης στο Λαντάκ, όπου έδωσε διδασκαλίες σε διάφορα μοναστήρια και μετά από αυτό έκανε ένα προσκύνημα στα ά

Please share:
Words of Wisdom
“Words have the power to both destroy and heal. When words are both true and kind, they can change our world.”