26.09.2014

Η Αγιότητά Του ο 17ος Γκιάλουα Κάρμαπα τελεί την τελετή της απελευθέρωσης ζωών

Το πρωί της 26ης Ιανουαρίου 2013, η Αγιότητά Του ο 17ος Γκιάλουα Κάρμαπα οδήγησε την τελετή απελευθέρωσης ζωών. Το σημείο συνάντησης ήταν η προβλήτα του Βόρειου Ακρωτηρίου στο λιμάνι Βικτώρια του Χονγκ Κονγκ, όπου δύο μεγάλα πλοία ανέμεναν την επιβίβαση της Αγιότητάς Του, του Κάρμαπα και της συνοδείας Του καθώς και των μαθητών Του για να τους μεταφέρουν στην ανοιχτή θάλασσα. Κάθε πλοίο είχε τριάντα δύο όμορφα διακοσμημένα τραπέζια με δώδεκα θέσεις καθημένων έκαστο. Την ώρα που τα πλοία αναχωρούσαν από το λιμάνι, όλες οι θέσεις είχαν ήδη καταληφθεί. Η Αγιότητά Του, ως προετοιμασία για την απελευθέρωση των ζωών έδωσε μια σύντομη εισαγωγική διδασκαλία αναφορικά με τη νοητική στάση και συμπεριφορά που πρέπει να αναπτύξει κανείς κατά τη διάρκεια μιας τέτοιας άσκησης:

“Θα πρέπει να προσφέρουμε τις προσευχές μας: είθε αυτά τα ζώα που πρόκειται να απελευθερωθούν σήμερα, να αποκτήσουν την ελευθερία σε αυτή τη ζωή, είθε να ξαναγεννηθούν στο μέλλον σαν άνθρωποι και από γέννηση σε γέννηση είθε να προοδεύουν προς την Καθαρή Χώρα. Είθε να έχουμε πάντοτε την ευκαιρία να προσφέρουμε στήριξη στα αισθανόμενα όντα, όχι μόνο μέσα σε αυτή τη ζωή, όχι μόνο εδώ και τώρα… Είθε πάντοτε να είμαστε ικανοί να προσφέρουμε το χρόνο και την ενέργειά μας για το όφελος όλων των όντων.

Η αρετή που παράγεται με αυτό τον τρόπο θα είναι άπειρη, δηλαδή δεν θα εξαντληθεί ποτέ, μια και προέρχεται από μια αγνή πρόθεση.

Και στη συνέχεια, αυτή την άπειρη αρετή που έχουμε συσσωρεύσει, την προσφέρουμε και πάλι σε όλα τα αισθανόμενα όντα. Με αυτό τον τρόπο, η αρετή μας γίνεται ακατάπαυστη, συνεχής. Έτσι πρέπει να έχουμε πάντα επίγνωση όλων των αισθανόμενων όντων: αυτών που είναι τώρα παρόντα στον κόσμο, επιδιώκοντας την ευτυχία, εκείνων που βρίσκονται στα διάφορα στάδια του θανάτου, καθώς επίσης και εκείνων που βρίσκονται στη διαδικασία της επαναγέννησης, κάτι που είναι επίσης ένα πολύ απαιτητικό ταξίδι.

Έτσι θα πρέπει να είμαστε συνειδητοί όλων αυτών, να απαγγέλλουμε το εξασύλλαβο μάντρα του Τσενρέζι και να προσφέρουμε την αρετή μας. Αυτή καθ’ αυτή είναι μια ενάρετη πράξη, επιπλέον όμως μας υπενθυμίζει και τη φύση της ζωής. Η σημερινή μας δραστηριότητα μας υπενθυμίζει τα τρία στάδια της ζωής των αισθανόμενων όντων. Γι αυτό το λόγο, θα πρέπει να χαιρόμαστε και να αναπτύσσουμε ευγνωμοσύνη που αυτή εδώ η ύπαρξη, άσχετα από το πόσο απαιτητική είναι μερικές φορές, μας προσφέρει πάντοτε ευκαιρίες σαν τη σημερινή. ”

Μετά το τέλος της ομιλίας, υπήρξε η δυνατότητα ομαδικών φωτογραφιών με τον Γκιάλουα Κάρμαπα και στη συνέχεια απόλαυσαν όλοι ένα αποκλειστικά χορτοφαγικό γεύμα. Μετά το γεύμα άρχισε η τελετή της απελευθέρωσης των ψαριών. Για τη τελετή αυτή, ο Γκιάλουα Κάρμαπα μαζί με μερικούς από τους λάμα του, επιβιβάστηκαν σε δυό μικρές βάρκες που μετέφεραν χιλιάδες ζωντανά ψάρια και μαλάκια. Στις βάρκες τέλεσαν τη τελετή, απαγγέλλοντας προσευχές και ευλογώντας τα με νερό που είχε αρωματιστεί με σαφράν. Στη συνέχεια ο Γκιάλουα Κάρμαπα ευλόγησε τα ψάρια που σπαρταρούσαν με καθαγιασμένο νερό από σαφράν, πριν τα απελευθερώσουν στη θάλασσα. Με την ολοκλήρωση της τελετής, ο Γκιάλουα Κάρμαπα ανέβηκε στο δεύτερο πλοίο για το ταξίδι της επιστροφής στην προβλήτα του Βόρειου Ακρωτηρίου.

https://www.youtube.com/watch?list=UUNFba7FGXsQM9qgJQz7akcg&v=cWhAh7B81NI

 

Please share
Words of Wisdom
“Words have the power to both destroy and heal. When words are both true and kind, they can change our world.”