26.09.2014

Η Αγιότητά Του ο Γκιάλουα Κάρμαπα μεταδίδει διδασκαλίες και μια ενδυνάμωση στο Ντάγκπο Κάγκιου Λινγκ

Η Αγιότητά Του έφτασε στο Ντάγκπο Κάγκιου Λινγκ, την κύρια έδρα Του στην Ευρώπη, στις 14 Αυγούστου, για ένα πενθήμερο πρόγραμμα.

Συνέχισε το σχόλιό Του πάνω στο δεύτερο κεφάλαιο του Μποντιτσάρια-Αβατάρα σχετικά με την εξομολόγηση και την εξάγνιση των αρνητικών πράξεων (κάρμα).

“Κατά τη διάρκεια της μελέτης αυτού του υπέροχου κειμένου, αυτό που θα κάνω είναι να φυτέψω έναν ενάρετο σπόρο μέσα στο νου σας….Έτσι ανάλογα με το κάρμα του καθ’ ενός, η σοφία και ο ενθουσιασμός θα αναπτυχθούν ανάλογα και αυτό θα βοηθήσει όχι μόνο εμάς, αλλά και πολλούς πολλούς άλλους και τελικά όλα τα αισθανόμενα όντα.”

Μιλώντας σχετικά με την λειτουργία του κάρμα ο Γκιάλουα Κάρμαπα εξήγησε ότι  “οι καθημερινές δραστηριότητες του σώματος, του λόγου και του νου μας στην κοινή, καθημερινή ζωή αποτελούν πάντοτε ένα μείγμα από ενάρετες και μη ενάρετες πράξεις ή κάρμα. Εξετάζοντας τον τρόπο ζωής των μποντισάττβα μπορούμε να δούμε ότι είναι ένα μονοπάτι στο οποίο μπορούμε να επικεντρωθούμε σε ενάρετες δραστηριότητες και να βρούμε επίσης έναν πολύ επιδέξιο τρόπο για να αποφύγουμε και να διατηρήσουμε μια απόσταση από τις μη ενάρετες τακτικές.

Αυτός είναι λοιπόν ο λόγος που διερευνούμε αυτή τη μεγαλειώδη διδασκαλία, ευελπιστώντας να μάθουμε κάτι που θα βοηθήσει και εμάς τους ίδιους σαν ασκητές, σαν ανθρώπινα όντα, αλλά επιπλέον θα μάθουμε επίσης τρόπους όχι μόνο να ωφελήσουμε τους εαυτούς μας, αλλά και όλα τα αισθανόμενα όντα, με μια όμως ρεαλιστική προσέγγιση. Γι αυτούς τους λόγους είναι κατάλληλο να αρχίσουμε από το μέσο του δεύτερου κεφαλαίου του Μποντιτσάρια-Αβατάρα.

Ο μεγάλος Σαντιντέβα κάνει εδώ μια εισαγωγή και λέει ότι προαπαιτούμενο της εξάγνισης των αρνητικών κάρμα ή με άλλα λόγια των μη-αρετών, για να μπορέσουμε να τις εξαγνίσουμε τελείως, για να ξεριζώσουμε ολοκληρωτικά τη ρίζα αυτών των μη-αρετών, θα πρέπει να έχουμε ένα κατάλληλο μονοπάτι, επειδή, υπό αυτή την άποψη, τα κοσμικά μονοπάτια δεν λειτουργούν… Μπορούν να δώσουν κάποια αποτελέσματα σε κάποιο βαθμό, αλλά αυτά δεν είναι ποτέ πλήρη αποτελέσματα και γι αυτό τον λόγο η απάντηση είναι να καταφύγουμε στο Βούδα, το Ντάρμα και τη Σάνγκα – τα Τρία Πολύτιμα Πετράδια και μετά να αναπτύξουμε μια πολύ γενναία στάση –την μποντιτσίττα- μια στάση όπου επιθυμούμε να ωφελήσουμε όλα τα αισθανόμενα όντα. Αν έχουμε αυτή την στάση, τότε έχουμε μια αρχή, τότε έχουμε τα μέσα να εξαγνίσουμε το αρνητικό κάρμα, τις μη-αρετές.”

Στις 18 Αυγούστου η Αγιότητά Του ο Γκιάλουα Κάρμαπα μετέδωσε την ενδυνάμωση του Τσενρέζι σε μια μεγάλη συνάθροιση αφοσιωμένων.

Πριν από την καθ’ αυτού έναρξη της ενδυνάμωσης εξήγησε ότι υπάρχει τεράστιο όφελος στην άσκηση του Τσενρέζι επειδή “είναι μια άσκηση που μας βοηθά να αναπτύξουμε την έμφυτη σε μας ιδιότητα του ελέους, μέχρι που μια μέρα να ανθίσει πλήρως. Το είδος του ελέους του Τσενρέζι που φανταζόμαστε, προϋποθέτει τη γνώση ότι τα προβλήματα και οι δυσκολίες της ζωής, ακόμα όμως και οι ευχάριστες και χαρούμενες πλευρές της ζωής είναι όλα παροδικά – δεν είναι μόνιμα, δεν υπάρχουν στ’ αλήθεια, είναι σαν μια ψευδαίσθηση… Μπορούμε να το δούμε αυτό καθαρά, όπως το φως της ημέρας.”

Please share
Words of Wisdom
I will make wishes and aspirations for all of us to keep our connection (…) in this way our intention and mindset are the same, and then no matter the distance and time – they will not separate us